Огромна грешка

В България близо 40% от земеделската земя пустее, а в продуктите, които консумираме, има толкова много неща, които не бихме хапнали, ако живеехме в нормални условия", припомни днес в Сандански депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев, председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

България произвеждаше в миналото най-вкусните зеленчуци, плодове и месо в света, имахме Български държавен стандарт, който, ако днес просто спазвахме, нямаше да има нужда от "Стара планина", допълни Панчев.

Той специално подчерта, че без научен потенциал няма как страната ни да развива съвременно земеделие и подложи на критика политиката на управляващата партия ГЕРБ спрямо БАН и Селскостопанската академия.

"България беше седма в света по производство на селскостопанска продукция, изнасяхме в СССР, арабския свят, страните от Източна Европа. Днес 80% от месото и 75% от млякото на нашата трапеза е внос", каза Панчев.

 

Той нарече "огромна грешка" занемаряването на преработвателната индустрия и превръщането на страната в износител на земеделски суровини.

"Единствено добре развито днес е зърнопроизводство. Но не е ли по-добре обаче да изнасяме брашно, вместо жито?", риторично попита депутатът от "Коалиция за България".

Земеделието е доказан мотор за излизане от икономическа стагнация, продължи Панчев, то създава най-лесно работни места, а имаме възможност да усвояваме и стотици милиони евро от секторните европейски програми по земеделие. За съжаление страната се намира на едно от последните места в ЕС по усвояване на европари.

"Българите заслужават да се хранят с чисти български продукти. Не считам, че онези с ГМО са приемливи за нас. Храните, които съдържат ГМО, трябва да имат етикети, които с категорично и ясно съобщават за това", каза Панчев.

Той критикува практиката на Агенцията по храните да подлага на проверки българските продукти, а на онези, които идват от Запад, да се проверяват само етикетите.

Председателят на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" посочи Община Сандански като добър пример за усвояване на средства от еврофондовете.

"Същевременно, ако се изключим Банско, където се хвърлиха стотици милиони за туризъм, в Югозападния регион почти нищо ново не е построено през последните две десетилетия", смята Панчев.

НОВИНИ

ЕЛА С НАС

ABOUT US

СТРУКТУРА

ГАЛЕРИЯ

ИЗБОРИ

НАЧАЛО