НАЧАЛО

България се нуждае от стабилно управление, което да мисли повече за хората

Спас Панчев: България се нуждае от стабилно управление, което да мисли повече за хората

 

26 март 2013 | 10:51 | Радио "Фокус"
Начало / Мнение
Председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Спас Панчев в коментар на кризата, протестите и разпределението на силите в бъдещия парламент, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Знаете регистрацията на партиите за предстоящите предсрочни парламентарни избори е в ход. Земеделският съюз „Александър Стамболийски” днес внася документи за регистрация. Добро утро казвам на председателя на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Спас Панчев.
Спас Панчев: Добро утро на вас и на вашите радиослушатели.
Водещ: Предстои ви регистрация, с колко подписа и с каква заявка се включвате в предизборната надпревара, господин Панчев?
Спас Панчев: Нашите структури в страната до снощи, дори днеска до обед имаме време, в което донасят събрани подписи от нашите членове, симпатизанти, хора, които подкрепят регистрацията на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”. До снощи имахме над 16 хиляди подписа. Досега ние сме част от Коалиция за България считаме, че този проект има бъдеще и може да продължи и решихме да останем членове на Коалиция за България и след регистрацията на партията ще подпишем коалиционно споразумение с БСП и другите партии от коалицията, които ще се явим заедно на парламентарните избори на 12 май.
Водещ: Тоест, вие давате заявка отново за партньорство с БСП в рамките на Коалиция за България.
Спас Панчев: Считаме, че заедно сме по-успешни и искаме да продължим да работим заедно в интерес на българските граждани и в интерес на българските земеделски производители. Амбицията ни е по-различна от миналото обаче. Като земеделска партия ние имаме разбирането, че ако участваме в управлението на страната Министерство на земеделието трябва да се ръководи от хора, членове на Земеделски съюз „Стамболийски”, защото те са най-близко до хората от селото, до малките населени места, от хората, които се занимават със земеделие, животновъдство, знаят добре техните проблеми, познават добре възможностите на българското земеделие и животновъдство. Искаме отново да върнем поне част от онази слава, която България имаше в миналото като една от водещите държави в света по развитие на селско стопанство, земеделие, животновъдство и преработвателна индустрия.
Водещ: Така, да. Господин Панчев, 41-ият парламент беше разпуснат предсрочно, доста динамично е на политическата сцена. Вашите очаквания за бъдещия парламент, пъстър ли ще бъде той? Как според вас ще се разпределят силите в бъдещия 42-ри парламент?
Спас Панчев: Струва ми се, въпреки че ГЕРБ не успяха да изпълнят своите ангажименти, обещания към избирателите в миналия парламент, доста хора все още, като че ли вярват, разчитат, че ГЕРБ може да направи нещо добро и като следя социологическите проучвания виждам, че поддържат висок процент на доверие, което определено ме изненадва. Защото наистина това правителство на ГЕРБ не направи нищо добро за България, за хората. Не се получи нищо от онези очаквания, които хората имаха, че това правителство ще ни направи средни европейци по доходи, ще развие нови работни места, напротив – беше унищожен на 90% средният и дребен бизнес, което рефлектира веднага върху работните места. Голямата безработица в последните години, на която сме свидетели сега и която изкара хората на улицата, едно обедняване на хората, да стигнем до там, че българинът да няма пари за най-елементарни комунални услуги, за да покрие разходите си. Считам, че времето на ГЕРБ изтече и хората трябва да променят своето отношение и затова вярвам, че нашата коалиция като социална коалиция, като коалиция, която се е ангажирала лично с проблемите на българките граждани, на България ще получи едно по-сериозно доверие и ще може да състави стабилно правителство. България в момента се нуждае категорично от стабилно правителство, което първо да даде увереност на хората, че ще промени системата в България. Те да заработят спокойно, да се върнат по домовете си, да се онзи правилен механизъм за едни коректни цени на топлофикация, на енергетика, на вода, такава, че да е поносима за българските граждани – първо и второ – да инвестира в средния и дребен бизнес в България, който да разкрие нови работни места, хората да имат възможност да получават заплати и да покриват тези нужди, от които българинът има нужда. Може би трябва да има още някоя партия, защото от разпределението на силите и това, което социолозите показват…
Водещ: Има много малки разлики между партиите.
Спас Панчев: Да, няма да има достатъчно гласове, но трябва в България да се намерят отговорни политици, хора, които да разберат, че с политиканстване нищо не се прави, а народът има нужда от стабилност в тази държава, стабилност във всяка отношение, както за сигурността на хората, така и за техния живот. И България наистина в 2013-а година като част от Европейския съюз да тръгне по пътя на тези развити държави, които са пример за демокрация и социални придобивки и начин на живот и ние да сме горди, че това може да стане заедно с нас земеделците като част от Коалиция за България, която вярвам, че ще бъде управляваща в бъдеще. Иначе сме поставени в едно сериозно положение в края на година да има отново избори и така от избори до избори, протеситте да продължат, да не може да се осигури насъщният на българина. И това, което бяхме свидетели досега младите хора, цветът на българската нация отново а тръгнат към Европа, и да търсят препитание по света и България да се обезлюди, и да бъде една държава без перспектива.
Водещ: Да. Смятате ли, че такъв сценарий „избори до дупка” е вероятен при тези малки разлики, които виждаме в процентно отношение между партиите? Вас лично притеснява ли ви това, все по-често чуваме тази фраза „избори до дупка”?
Спас Панчев: Бях свидетел след управлението на СДС, след управлението на НДСВ и тогава имаше еуфория, и тогава се очакваше висок процент на успеваемост на тези партии. Видях, че социолозите и тогава не успяха да познаят какво ще се случи. Вярвам, че българинът като интелигентен, прозорлив народ и сега ще послуша сърцето си и разума си, и ще посегне към тази бюлетина, която може да донесе една сериозна стабилност в държавата. Иска ми се народът, защото той е този, който може да реши съдбата си да бъде разумен, да избере партия, коалиция, която може да изведе страната от това състояние, в което се намира. Защото не се ли случи, останем ли пак на улицата този сценарий, който има в Гърция, в Кипър, в Испания, в Италия в определена степен като неплатежоспособност на държавите ще бъде сценарий и в България и тогава една нова инфлация като тази от 1996 година съвсем ще промени бъдещето на нашата държава.
Ева БРАНИМИРОВА

  • Земеделски съюз „Александър Стамболийски” е за политика, която ще изведе България от сегашната криза и ще осигури нейната модернизация в съответствие с глобалните промени и трансформации в съвременния свят. Създаване в България демократично и социално справедливо общество, в което ще бъдат осигурени правата и по-високо качество на живот за всички български граждани е основна обществена цел на Земеделски съюз „Александър Стамболийски България - в международен план Земеделски съюз „Александър Стамболийски” е за реалистична и динамична външна политика,основана на националните интереси и на принципите и нормите на международното право-ненарушимост на границите, намаляване на равнището на военно противопоставяне, универсализъм на правата и други. Главната цел на външната политика на България е превръщането на еврочленството на страната ни в основен стратегически фактор на външната ни политика. Именно това членство засилва позициите ни в регионален и глобален план. Активното участие на България при формирането на външната политика на ЕС и НАТО е най-добрата форма на защита на нашите национални интереси..

  • Работа и здравеопазване за всички Възможност за всеки гражданин с труда си да печели уважението на другите, своята самостоятелност и просперитет. Гаранции за здравето и почивката на всички хора. Ново качество на живота Ново качество на живота- създаване на условия за пълноценно реализиране на заложбите, интересите и правата на човека в труда, в свободното време и обществената дейност, за по-голяма хармония между икономическото, техническото, културното и екологическото битие на човека.
  • Социалното осигуряване следва да бъде адекватно на пазарната икономическа среда, като разшири своя обхват и върху нови за обществото ни осигурителни рискове - безработицата и платеното медицинско обслужване. Да се обособят три относително автономни осигурителни системи: за пенсионно осигуряване, за защита при безработица и за здравно осигуряване. Те следва да се развиват взаимосвързано по отношение на финансирането и управлението на осигурителните фондове. Пенсионното осигуряване да гарантира условия за достоен живот на възрастните хора при либерализирани условия за пенсиониране, на базата на европейския опит. Да се стимулира трудовото дълголетие, като пенсиите се определят според длъжностите, заплатите и трудовия стаж, за които са осигурявани хората. Осигуряването за безработица трябва да се използва както за обезщетения и помощи при уволнения и трудности при намиране на работа, така и за финансиране на квалификацията и преквалификацията на безработните и за стимулиране на стопански дейности, с които се разкриват нови работни места
  • Образователната политика трябва да бъде съобразена както със съвременните постижения на науката и европейските стандарти, така и с националните традиции- за развитие и защита на българското национално самосъзнание. Земеделците сме за общодостъпно светско образование, при което държавата осигурява безплатно основно и средно образование, и финансира част от висшето образование. Да се прилагат общи държавни образователни стандарти и акредитационни норми, както към държавните, така и към частните учебни заведения. Приоритетно развитие на науката, образованието и културата , за осигуряване на националното бъдеще, тъй като оценяваме изоставането като стратегическа опасност. Без забавяне да се преодолеят сегашното несъзвучно с новото време отношение към тези области и тяхното тежко състояние.
  • Екологичната сигурност - като ново отношение между човека и природата, като глобална и национална политика за опазване на околната среда, адресирани към всяка човешка дейност в условията на новите реалности. . Съвременна екологическа стратегия и политика, които ще опазят жизнеспособна българската природа, ще защитят екологически хората и тяхната среда.